Özlenen Rehber Dergisi

59.Sayı

İşlemci Mimarisinde Yeni Bir Dönem

Erol ŞEN (Moderatör) Özlenen Rehber Dergisi 59. Sayı
Sevgili okurlarımız;
Güncel olan bir teknolojiden kısa ve öz bilgiler
Intel çoklu görev bilgi işlem gücünü artıran ve çok kademeli uygulamaların kapasitesini yükselten sistemler satın almayı düşünenler için avantaj sunacak Intel çift çekirdekli işlemci özelliğine sahip Intel® Pentium® işlemci Extreme Edition’ı duyurdu. Intel çift çekirdekli işlemci tek bir fiziksel işlemci içinde aynı frekansta çalışan iki tam yürütme biriminden oluşur. Her iki çekirdek de aynı paketi ve aynı chipset/bellek arayüzlerini kullanır. Intel çift çekirdekli işlemci güç gereksinimlerini dengelerken daha çok özellik sunma fırsatı sağlar.

Intel çift çekirdekli işlemci tabanlı bir bilgisayar bilgisayarın yeteneklerini daha yüksek kapasite ve eşzamanlı bilgi işlem şeklinde artıran ek kaynaklar sunarak değer kattığı için yeni bilgi işlem deneyimler sunar. Çift çekirdekli işlemciyi dört şeritli bir otoyol olarak düşünün – iki şeritli yollara göre iki kat daha fazla araba trafiği kaldırabilir ve bunu yapması için arabaların iki kat hızlı gitmesi gerekmez. Benzer şekilde Intel çift çekirdekli işlemci tabanlı bir bilgisayar ile müzik indirmek ve oyun oynamak gibi birden çok görev aynı anda gerçekleştirilebilir.

Hyper-Threading Teknolojisi (HT Teknolojisi) ile birleştiğinde Intel çift çekirdekli işlemci yüksek performanslı bilgisayar kullanımında bir sonraki adımı oluşturur. Hyper-Threading Teknolojisini destekleyen Intel çift çekirdekli ürünler diğer koşullarda boşta kalacak olan kaynakları daha verimli kullanarak aynı anda dört yazılım kademesini yürütebilir.

Artan Kapasite ve Eşzamanlı Bilgi İşlem
Kullanıcılara sunulan en önemli avantaj şudur:

Intel, işlemci içindeki çekirdek adedini iki katına çıkartarak bilgisayarın yeteneklerini ve bilgi işlem kaynaklarını önemli ölçüde artırır ve daha hızlı cevap süresi, daha yüksek çok kademeli işlem kapasitesi ve paralel bilgi işlem özellikleri sunar. Bu, tek bir çekirdek ile mevcut kaynakları daha verimli kullanarak kademeli çalışma olanağı sunan HT Teknolojisinden farklıdır.

Pazara giren çok kademeli uygulamaların sayısı arttıkça Intel çift çekirdekli işlemci tabanlı bilgisayarlar daha üstün bilgisayar deneyimi sunmak için hazır olacak.

Intel masaüstü bilgisayarlar için ilk çift çekirdekli işlemciyi sunarak, bilgisayar tutkunları daha çok kapasite gerektiren uygulamaları kullandıkça bilgisayar yenilikleriyle ilgili sözünü ve yatırımını sürdürüyor. Yeni Intel çift çekirdekli işlemci tabanlı bir bilgisayar kullanıcılara içerik oluşturma ya da kapasite gerektiren oyunları oynamanın yanı sıra virüs taraması ve download gibi görevleri eşzamanlı gerçekleştirmek için gerekli esnekliği ve performansı sunar. İleri düzey oyuncular en son oyunları oynayabilir ve gerçek üstü efektler ve oyun ortamlarını keşfedebilir. Eğlence tutkunları arka planda diğer içerikleri şifrelerken dijital içerik oluşturabilir ve geliştirebilirler.

************************************************

UÇAKTA CEP TELEFONU KULLANILABİLECEK

Avrupa hava sahasında uçan yolcular yakın bir zamana kadar uçaklarda cep telefonlarını kullanabilecekler.
LONDRA - Yeni yapılan teknoloji planları, yolcuların, uçakların uçuş tertibatına zarar verme riski olmadan cep telefonu kullanmalarına izin verecek.

Avrupa çapındaki havayolları denetim yetkilileri, havayolları firmalarını, teknolojinin kullanıma sunulması konusunda toplantılar için çağırıyorlar.
Söz konusu teknoloji kullanıma sunulduğunda, 3,000 metrenin üzerinde yapılan uçuşlarda cep telefonu araması yapılmasına izin verecek.

Ulusal denetleme yetkililerinden onay çıktıktan sonra, her bir uçuş firması, teknolojiyi kullandırıp kullandırmamaya kendisi karar verecek. Uçuş firması Virgin Atlantic’ten bir sözcü, firmanın “gelişmeleri yakından izlediğini” söyledi.
“Yolcularımızın taleplerini dikkate alarak, bu hizmeti kullandırıp kullandırmayacağımıza karar vereceğiz” diyen sözcü hizmetin uygulanması durumunda, bunun sosyal olarak kabul edilebilir ve diğer yolcuların rahatsız olmayacağı bir şekilde yapılacağını söyledi.

Avrupa Birliği, üye ülkelere bu planın devre sokulması konusunda tavsiyelerde bulundu ve hizmetin sunulabilmesi için gerekli frekansların ayrıldığı söylendi. Ancak, uçuş esnasında yapılacak aramaların, yerden yapılan aramalarla kıyaslandığında daha pahalı olacağı bildirildi.

Cep telefonlarının uçuş sırasında açık tutulmaları uçuş tertibatına zarar verdiği için mevcut durumda, uçakta kullanılmalarına izin verilmiyor. Denetleme yetkilileri, bu yeni teknolojinin gelecek yıl içinde uygulamaya konulabileceğini söylüyorlar.

http://www.intel.com/info/hyperthreading/
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.