Özlenen Rehber Dergisi

51.Sayı

Harddiskler-ıı-veriler Diskin Yüzeyine Nasıl Yazılır ve Nasıl Okunur?

Erol ŞEN (Moderatör) Özlenen Rehber Dergisi 51. Sayı
Kıymetli Okurlarımız ! buraya aldığımız bilgiler kısaca pratik ve basit bilgilerdir...Burası bir PC magazin dergisi değildir...Detaylara inilmeden her bilgisayar kullanıcısının bilmesi gereken bilgileri acizane vermeye çalışıyoruz...basite alanlar olabilir zaten bizde basit olsun diye bu şekilde bilgiler vermeye çalışıyoruz belki faydalı olabiliriz basit sorunları çözebilmek için...amacımız güzellikleri paylaşmaktır.Teşekürler!...

Veriler Diskin Yüzeyine Nasıl Yazılır ve Nasıl Okunur?

Veriler disk yüzeyine ikilik düzendeki veri bitleri olarak yazılır. Her bit disk yüzeyinde manyetik bir alan olarak 1 ya da 0 karşılığı olacak şekilde (pozitif-negatif) kaydedilir.

Moleküllerin polarizasyonu (kutuplaşması) okuma yazma kafalarında farklı elektriksel sinyaller oluşmasına neden oluyor. Bu farklı iki elektriksel sinyal 1 ve 0 (var-yok) olarak algılanıyor ve bu şekilde veri bitleri yan yana eklenerek baytlar, baytlar yan yana eklenerek kilobayt ve megabayt gibi veri yumakları oluşturuluyor. Kısacası disk yüzeyinde tüm verilerimiz 1 ve 0’lar şeklinde saklanıyor.

Veri yazma işlemi, okuma yazma kafalarının disk yüzeyinde manyetik kaplamaya elektriksel bir sinyal göndererek manyetik moleküllerin polaritesini değiştirmesi ile olur. Okuma işlemi de aynı şekilde manyetik kaplamanın moleküllerinin polaritesine göre algılanan elektriksel sinyallerin yan yana dizilmesi ile oluşur. Okuma yazma kafalarının disk yüzeyindeki bir veriyi okuyup sisteme göndermesi ya da bu işlemin tersi saniyenin birkaç binde biri kadar bir sürede gerçekleşir.

Disk Formatlama Nedir?

Sistemin disk yüzeyindeki verilere ulaşabilmesi için güçlü ve güvenilir bir adresleme gereklidir. En küçük kapasiteli hard disk bile yüzeyinde milyarlarca bit veri saklamaktadır. Örneğin, hard diskinizin 2.1 GB veri saklayabildiğini varsa-yalım; 2. 1 GB -> 2. 1 x 1024 = 2150. 4 MB -> 2150. 4 x 1024 = 2202009, 6 KB -> 2202009, 6 x 1024 = 2254857830, 4 Bayt -> 2254857830, 4 x 8 = 18. 038. 862. 643, 2 bit. Bu kaba hesapla 2. 1 GB’lık sabit diskinizin yüzeyinde 18 milyardan biraz daha fazla veri hücresi bulunduğunu görüyorsunuz. Benim şu anda kullandığım diskimin 40 GB kapasiteli olduğunu hesaba katarsak, diskimin yüzeyinde yaklaşık 360. 000. 000. 000 adet veri parçacığı (bit) bulunuyor. Bunu daha önce hesaplamamıştım ve şimdi ben de hayretler içindeyim!

Benim sistemim, bir talebime karşılık, 360 milyar bit içerisinde benim istediğim veriyi nasıl buluyor, hem de birkaç saniyede... (Bu arada bit sözcüğünün İngilizce Binary digIT sözcüklerinden türediğini ve 1 baytın 8 bitten oluştuğunu hatırlatalım. )
Bunu sağlamak için disk yüzeyinin tanımlanabilir (adreslenebilir) ve güvenilir bir şekilde bölümlere ayrılması yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem disk yüzeyinde aranan bir veri bitine kolayca erişim sağlar ve bu adresleme (parselleme) işine format denir.

Bu işlem bizim yaptığımız işlemdir ve mantıksal formatlamadır. Formatlama işlemi iki türlü yapılmaktadır. Fiziksel formatlama ve mantıksal formatlama. İnşallah gelecek sayımızdaki köşemizde de konumuza devam ederek bu iki formatlama şekli ve dosya sistemleri üzerine bilgiler vermeye çalışacağız.

Kaynakça:
www.mutasyon.net/makaleoku.asp?id=111

TEKNOLOJİ HABERLERİ...

CEP TELEFONUNUZUN GİZLİ HÜNERLERİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Eğer telefonunuz kapsama alanı dışındaysa ve acil bir durum var ise, 112 çevirin. Var olan herhangi bir network bulunup, yardım isteyebilirsiniz. Daha enteresanı, tuş takımınız kilitli olsa dahi, 112 çevrilebilir.

EGER UZAKTAN KUMANDALI ARAÇ ANAHTARINIZI ARACINIZDA KİLİTLİ UNUTURSANIZ

Aracınızın yedek anahtarı başka birinde varsa, (aradaki mesafe ne olursa olsun) o kişiyi cep telefonunuzla arayın. Aracınızın kapısına 25-30 cm uzakta cep telefonunuzu tutun, karşı taraf da yedek anahtarın açma düğmesine (cep telefonuna yakın bir mesafede tutarak) basın. Kapınız açılacaktır. Bagaj için de geçerlidir.

GİZLİ PİL GÜCÜ

Eğer cep telefonunuzun pili çok düşükse ve acil bir telefon bekliyor iseniz; Nokialar, re-zerve pile sahiptir. *3370# tuşlarına basarak, telefonunuzu, rezerv pille çalışır hale getirebilirsiniz. Cihazınız pil seviyesinde %50 artış gösterecek ve telefonunuzu şarj ettiğinizde, rezerv piliniz de tekrar dolacaktır.
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

  • semra selçuk

    ALLAH razi olsun cennete layık can abim bilgilerinizden cok faydalaniyoz dilerim ALLAH tan karşılığını her iki cihandada alirsin selam ve dualarla

  • emre

    es.a bizi kısa ve öz bilgilendirdiğiniz için çok tşk ederiz.En azından kullandığımız cihazın parçalarını tanımış oluyoruz ve kısa bilgilere sahip olabiliyoruz...Basit sorunları b u şekilde halledebilirim inş..devamını diler şahsım adına tüm dergi çalışanlarınıza tebrikler ederim..Allah razı olsun..Yolunuz açık olsun gönül dostlarım!

2 kişi yorum yazdı.