Özlenen Rehber Dergisi

68.Sayı

Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz - 6

Erol ŞEN (Moderatör) Özlenen Rehber Dergisi 68. Sayı
MONİTÖR / EKRAN - MONITOR

ÖN BİLGİLER: Bilgisayar içerisinde olan biteni görmenizi sağlayan aygıttır. Bilgisayara çok yakın olmayan birçok kişi monitörleri bilgisayarın kendisi zannederler oysa monitörler televizyonlardan dahi daha az iş yaparlar çünkü tek görevleri bilgisayardan (ekran kartından) gelen görüntü sinyallerini görüntüye çevirmektir. İçerisinde bilgisayar ile bağlantılı olan bir işlemci gücü yoktur. Fiyatları ise televizyonlarla aynı gibidir, görüntü kaliteleri ise çok daha yüksektir. Monitör seçerken önemli olan noktalar ayrıntı bölümünde ele aldığımız ekran büyüklüğü, desteklediği maksimum çözünürlük, tarama hızı ve nokta (dot-pixel) büyüklükleridir.

AYRINTI BİLGİLER: Ekran büyüklüğü 15’, 17’, 19’, 21’ gibi boyutlarda olabilmektedir. (1’ = 1 inç = 2.54 cm). Bu, monitör tüpünün boyutudur ve aslında görüntü alanı bundan biraz daha küçüktür. (17’ bir ekranın gerçek görüntü alanı 16’ kadardır.) Desteklenen maksimum çözünürlük de önemli bir özelliktir. Günümüz şartlarında maksimum 1024x768 çözünürlük sağlayan monitörler, en düşük kalite kabul edilmektedir. 1280x1024 iyi, 1600x1200 den sonrası çok iyi anlamına gelir. Ancak yine dikkat edilmesi gereken bir nokta da monitörlerin dikey ve yatay tarama hızlarıdır. Monitör özellikleri verilirken yanında ’xxHz’ şeklinde bir frekans yazar; ’1024x768 (80Hz)’ gibi. Buradaki 80Hz dikey tarama frekansıdır ve ne kadar yüksek ise görüntü kalitesi o kadar iyi demektir. Çünkü tarama hızı yavaşladıkça görüntüde gözle kolayca fark edilemeyen titremeler oluşur. Bu titremeler gözleri çok yorar. Başka bir nicelik de nokta (dot-pixel) büyüklüğüdür. Bu değer ’xxmm dp’ şeklinde verilir (Ör: 0.25mm dp) ve monitörünüzde görüntüyü oluşturan noktacıkların her birinin büyüklüğünü ifade eder. Noktalar küçüldükçe görüntü keskinliği, kalitesi artar. Dikkat etmeniz gereken şey ise kataloglarda yanıltıcı bilgi verildiğidir. ’dp’ ile belirtilen birim dot pitch tir ve aslında köşegensel nokta büyüklüğünü (aralığını) ifade eder. Oysa bazı firmalar daha küçük olan yatay nokta büyüklüğünü (aralığını) değer olarak yazmaktadırlar. Nadir olarak da sonunda ’dp’ yerine yatay nokta büyüklüğü anlamına gelen ’hdp’ yazmaktadırlar ancak bu doğal olarak kullanıcıların gözünden kaçmaktadır. Kısaca 0.20 hdp yazan bir monitör 0.25 dp yazandan daha iyi demek değildir.

GEREKLİ ÖNERİLER: Öncelikle monitör büyüklüğüne karar vermelisiniz. 15’ normal kullanım için oldukça yeterlidir ancak 1024x768 çözünürlükte ekrandaki görüntüler biraz ufak görünmektedir. 17’ oldukça iyi bir boyuttur ancak fiyatları da nisbeteb yüksektir. 17’ den büyük monitörler ise daha çok profesyonel kullanımlar içindir. Parayı sorun etmiyorum diyenlere elbette en büyük monitörleri öneririz ancak fiyatlarını duyunca gerçekten şaşırabilirsiniz. Adı duyulmamış veya çok ucuz markalardan kaçınmanızı tavsiye ederiz çünkü yukarıda bahsettiğimiz özellikleri kataloglarında dahi belirtmeyebiliyorlar ve görüntü kalitesi gerçekten iyi olmuyor. İşin komik tarafı en iyi markaların dahi sadece maliyeti düşürmek için sattığı kötü modeller mevcut. Bunlardan mümkün olduğunca kaçının! Mükemmel bir ekran kartı aldıktan sonra kötü bir monitör alarak gözlerinizin hak ettiği ziyafeti bir kalemde silip atmayın!

http://www.forumnettr.com/forum/bilgisayar-alirken-nelere-dikkat-etmeliyiz-t-3141.html
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.