Özlenen Rehber Dergisi

99.Sayı

Facebook'u Daha Güvenli Kılan Ayarlar... 4.bölüm

Erol ŞEN (Moderatör) Özlenen Rehber Dergisi 99. Sayı

Kıymetli Özlenen Rehber Dergisi Okuyucularımız!

Bu sayımızdaki konumuz geçen sayının 4.Bölümü şeklinde olacaktır. Kaldığımız konulara devam edeceğiz. Bu konu hakkında siz okuyucularımızla gerekli bilgileri paylaşıp bu güvenlik ayarları işlemlerini nasıl gerçekleştirebiliriz ve paylaşım sitelerinden facebook kullanıcıları için, Facebook’u daha güvenli kılan ayarlardan kalan ayarları anlatmaya çalışacağım. Bunlardan;


1- Anında Kişiselleştirme
Hesap / Gizlilik Ayarları / Uygulamalar ve İnternet Sitelerini Kullanma / Anında Kişiselleştirme / Ayarları Düzenle

Birçok kullanıcı için henüz aktif olmayan bu ayar, Facebook’unuzu açıp, aynı anda da Facebook girişi destekli sitelerde dolaşıyorsanız kullanılıyor. Bu ayarı kapatmadığınız sürece, eğer Facebook’unuz açık ise, ilgili sitelere girdiğinizde login gözükürsünüz. Şekilde 1 de görüldüğü üzere Anında kişileştirmeye girebilmek için, ayarları düzenle deyip Şekil 2 deki gibi o bölüme geçiyoruz.
Şekil 1:

Dolayısıyla, farkında olmadan o siteler tarafından kayıt altında tutulursunuz. Bunlara örnek olarak aşağıdaki şekilde gösterilen Bing ve Rotten Tomatoes siteleri örnek olarak gösterilebilir.
Şekil 2:

2- Uygulamalar, Oyunlar ve İnternet Siteleri
Hesap / Gizlilik Ayarları / Uygulamalar ve İnternet Siteleri
Kullandığınız uygulamaları buradan yönetebilirsiniz. Ayarları Düzenle’ye tıklayarak, seçtiğiniz uygulamanın gizlilik bilgilerine ulaşabilir ve uygulama sayesinde, üreticinin sizin hangi verilerinize ulaşabildiğini görebilirsiniz.
Şekil 3:


Şekil 4:
Burada istemediğimiz kısımları silebiliriz. Facebook hesabımızla etkileşime geçmesine izin verebilir yada kaldırabiliriz.

Eğer özel hayatınızın fazla ihlal edildiğini düşünüyorsanız, uygulamalarınızı kaldırmalısınız. Zira hemen hemen hepsi, profiliniz de ki her veriye ulaşabiliyor ve hayatınız boyunca hiç görmeyeceğiniz insanların (uygulama geliştiriciler gibi), sizin bilgilerinize sahip olmasını sağlıyor.

3- Facebook’ta Bağlantı Kurma
Hesap / Gizlilik Ayarları / Facebook’ta Bağlantı Kurma
Bu bölümde, arama sonuçlarında nasıl çıktığınızı ve ayrıca, profilinize bakanların karşılaşacağı içeriklerin ayarları bulunuyor. Örneğin arkadaş listenizi herkesten saklayabilirsiniz veya size kimlerin mesaj gönderebileceğini de bu bölümden ayarlayabilirsiniz.
Şekil 5:

Eğer tanımadığınız kişiler tarafından sıklıkla arkadaş listesine ekleme talebi alıyorsanız, aramalardaki görünürlüğünüzü kısıtlayarak, bu problemi kolayca ortadan kaldırabilirsiniz.
Bir sonraki bölümde buluşmak dileğiyle esen kalınız sevgili okuyucularımız…
Yazımızı resimli olarak. pdf formatında görebilmek için, www.erolsen.org/rehber_99.pdf
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.