Özlenen Rehber Dergisi

102.Sayı

Windows Repair (format Atmadan Tamir ) Etmek...

Erol ŞEN (Moderatör) Özlenen Rehber Dergisi 102. Sayı
Kıymetli Özlenen Rehber Dergisi Okuyucularım!
Bu ayki sayımızda ki konumuz; Bilgisayar kullanıcılarının karşılaştıkları sorunlardan olan Windows Xp Prof İşletim Sisteminde Oluşan bir sorunla alakalı olacaktır. Bu sorun Sistem Windows’a geçmeden geri başa dönerek RESTART atmasıdır. Bu durumda ne yapılmalıdır ki sistemimiz sorunsuz çalışsın. Format mı atalım, Tamir mi (Repair) edelim yoksa en kısa yoldan bir komutla sistem boot dosyalarını kontrol ettirip oluşan hatayı düzeltelim mi?
Genelde bu tip sorunlarda insanlar format atar ya da Repair dediğimiz format atmadan tamir yoluna gidebilir bu yöntemler daha uzundur. Ben siz okurlarımıza daha kısa olan bir yolu anlatacağım.
Birinci yol ; şu komutla olacaktır. c:chkdsk /r peki bu komutu nasıl ve nereye yazacağız. Öncedlikle Başlat / Çalıştır / cmd ile dos menüsüne geçeceğiz. Şekil 1 deki gibi komutu yazıp E yazıp Enter yapalım..Şekil 2 deki gibi,

Şekil 1:

Şekil 2:Komutu yazdıktan sonra Evet in kısaltılmışı olarak E deyip Enter dememiz yeterlidir. Bilgisayarımızı kapatıp açmamız gerekecektir.

Daha sonra ise Windows Xp sistem dosyaları zarar gördüğünde, elimizde mevcut olan Windows Xp kurulum Cd’si ile onarım yapabiliriz. Öncelikle aşağıdaki prosedürleri takip etmeliyiz.

a) Windows Xp Cd’sini Cd-rom’a yerleştirin,
b) Bios Setup bölümünden ilk olarak Cd-rom kontrol edilecek şekilde ayarlayın, Şekil 3 eki gibi..


Şekil 3:



c) Bilgisayarı yeniden başlattığınızda aşağıdaki ekran görüntülenir, Enter tuşuna basıp devam ediyoruz,
Şekil 4:



d) Şekil 5: F8 tuşuna basarak aşağıdaki sözleşmeyi kabul ediyoruz,

Şekil 5:


e) Son aşamada ise R ( repair ) tuşuna basarak, sistem dosyalarının yeniden yüklenmesini bekliyoruz.

II.yol ise şu şekildedir;

a) CDROM a XP CD’sini takıyoruz,
b) Başlat çalıştır sfc /scannow (Tamam) sfc den sonra bir boşluk bırakıyoruz.


Şekil 6:


Bir sonraki sayımızda farklı bir konuda buluşmak üzere esen kalınız. Yazımızı www.erolsen.org/rehber102.pdf sitesinden de takip edebilirsiniz…
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

2 kişi yorum yazdı.