Özlenen Rehber Dergisi

85.Sayı

Donanım ve Yazılım Hataları...

Erol ŞEN (Moderatör) Özlenen Rehber Dergisi 85. Sayı

Sevgili Özlenen Rehber okuyucularımız;

Bu ayki sayımızda yine güncel bir donanım hatasıyla karşınızda olmaya çalışacağım. Konu başlığımız;
"Windows İşletim Sistemi kurduktan sonra ya da kurarken sistem bir açıyor bir açmıyor ise;
Cd-romu bir görüyor bir görmüyor ya da hard diski bazen görüyor bazen görmüyor ise;
Yapılacak işlemler sırasıyla;
1- İlk önce ana kartta aşırı ısınan parçalar olup olmadığına bakmamız gerekir. Bunlar bilhassa işlemci soceti, ram bellek dimm soketleri, ekran kartı slotları bölgesine destek veren Kuzey Köprüsü diye adlandırılan chipin kontrolu olmalıdır. Eğer bu bölgelerde aşırı ısınma var ise donanım parçaları sırasıyla söküldükten sonra kontrol ediniz eğer yok ise;
2- PCI slotlarına, usb lere, ide ve sata soketlere ve portlara destek veren Güney köprüsü Chipine bakarak aşırı ısınma olup olmadığını kontrol ederiz. 1.maddedeki işlemleri burası içinde uygularız. Eğer ki sorun halen devam ediyorsa bu sefer;
3- Ana kartı kasadan söküp dışarıda metal teması olmadan çalıştırmayı denemek,
4- Eğer birden fazla Ram bellek var ise sırasıyla söküp çalışıp çalışmadığından emin olmak lazım ya da yenisiyle değiştirerek donanımsal bazı parçaların kısa devre oluşturmalarından emin olmak için tek tek söküp kontrol etmek gerekmektedir.
5- Ekran kartı onb. yani entegre şeklinde değil ise kontrol etmek için söküp değiştirmek. Eğer ekran kartı onboard ise slota bir ekran kartı takarak (AGP, PCIX ) test etmek,
6- Cd-romun power kablosunu sökmek donanımı devre dışı bırakmak için,
7- Hard diskin power kablosunu sökmek donanımı devre dışı bırakmak için,
8- Monitörü değiştirmek (çalışan bir monitörle)
9- Tüm bu seçenekleri uyguladıktan sonra sorun düzelmiyorsa, Power Suply değiştirmekle de, yine de düzelmemişse sağlam ve uygun bir ana kart ile değiştirmek olacaktır. Eğer ana kartı değiştikten sonra sistem düzgünce çalışıyorsa; aşırı ısınma olmuyor ise,
10- Üzerindeki önceki ana kartın ide soketleri arızalanmıştır. Hard diski ve cd romun düzgünce çalışmasını engelliyor demektir.
11- Ana kartı kasaya montaj etmeden önce bir müddet dışarıda test etmek gerekmektedir. Sorunun tamamen giderildiğinden emin olmak içindir.
12- Ana kartı kasaya montaj ederken kısa devre yaptırmadan montajını yapmak gerekmektedir. İçerde metal parçalar ve vidaların kalmadığından emin olduktan sonra bilgisayarı çalıştırmalıyız. Aksi takdirde kısa devre yaparak arızalanabilmektedir.
13- Sistem düzgünce çalışıyorsa gerekli donanımsal parçalar değişik şekilde test edilir. Ethernet kartın internetle, ses kartı hoparlör ile test edilmek suretiyle kontrol edilir.
Son olarak ise Bilgisayar kapatılır ve power kablosu çıkarılır birkaç dakika beklenip tekrar takılır ve açılır. Eğer tekrar açıldığında sorun vermiyorsa sorun ortadan kalkmış demektir.
Bir sonraki yazımızda buluşmak üzere esen kalınız!..
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.