Özlenen Rehber Dergisi

58.Sayı

Bıos (basic İnput Output System) - 3.bölüm

Erol ŞEN (Moderatör) Özlenen Rehber Dergisi 58. Sayı
Advanced Chipset Features

İşlemci Harici Salınım Hızı (CPU External Freq. (MHz)) :

Bu ayarı işlemcinin tanımlanan değerlerinde bırakmalıdır.
İşlemci Çoklu Salınım Hızı Ayarı (CPU Frequency Multiple Setting): AUTO.

İşlemci Salınım Hız Çarpanı (CPU Frequency Multiple): Bu ayarı işlemcinizin tanımlanan değerlerinde bırakmalısınız.
Sistem Başarımı (System Performance): En iyileştirilmiş (Optimal).

İşlemci Arayüzü (CPU Interface): En iyileştirilmiş (Optimal).

FSB Yayılı İzge (FSB Spread Spectrum): Devre dışı (Disabled) Yöntem olarak küçük FSB hız değişikliklerinden yararlanıyor.

AGP Yazılı İzge (AGP Spread Spectrum): Devre dışı (Disabled). Yukarıdaki açıklamamız bu ayar için de geçerli

İşlemci Çekirdek Gerilim Ayarı (CPU VCore Setting): AUTO (kendinden ayarlı).

İşlemci Çekirdek Gerilimi (CPU VCore): Eğer yukarıdaki ayar AUTO değilse burada işlemcinizin tanım değerindeki gerilimi (voltage) seçin.

Grafik Açıklık Büyüklüğü (Graphics Aperture Size): 64MB veya 128MB. Bu işlev Grafik Adres Yeniden Düzenleme Tablosu’nun (Graphics Address Relocation Table, GART) yapısını ve AGP tarafından adreslenebilecek bellek miktarını belirler.

AGP Salınım Hızı (AGP Frequency): AUTO (kendinden ayarlı).

AGP 8X Support (desteği): Sistem 8x AGP hızlarını destekliyorsa bu seçeneği etkinleştirin (enable).
AGP Hızlı Yazma Yeteneği (AGP Fast Write Capability): Etkinleştirmeniz (enabled) önerilir. Bu ayar yongasetinden (chipset) AGP’ye gönderilen verilerin ana belleğe uğramadan doğrudan gönderilebilmesini sağlar ve %10 kadar başarım artışı getirebilir.

Yine de bazı oyunlar ve PCI ekran kartları bu ayar etkinken sorun yaşayabilirler. Bu seçeneği deneyip bir sorun oluşturmadığını gözledikten sonra kalıcı olarak etkin bırakmanızı öneririz.

TEKNOLOJİK HABER...

Microsoft’tan İnternetten Telefon Görüşmesi
Microsoft, internet üzerinden telefon konuşmasına olanak sağlayan ’VoIP’ pazarında pay sahibi olmayı hedefleyen, şirketler için yeni Office yazılımlarının tanıtımını yaptı.
’Unified Communications’ adı altında toplanan yeni yazılımlar ’Office Communication Server 2007’ ve ’Office Communicator 2007’, şirketlere; elektronik mesajlarını, anında mesaj göndermeyi (’Communicator’ olarak yeniden adlandırılan Windows Live Mesenger’ın profesyonel versiyonu), IP üzerinden ses iletmeyi (VoIP) ve interaktif ajanda ile telekonferans seçeneğini bir araya getirme imkanı sağlıyor.

Microsoft Başkanı Bill Gates, tanıtım amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, ’yazılım temelli telefona geçişin, daktilodan metin uygulamalı bilgisayar yazılımına geçiş gibi olduğunu’ belirterek, değişik yerlerdeki katılımcıların görüntülerinin bir ekrana yansıtıldığı ve sanal toplantı olanağı sağlayan, mikrofonlar ve kameralarla donanımlı ’RoundTable’ adlı video konferans cihazının tanıtımını yaptı.

Microsoft böylece, bu yeni yazılımlarıyla, Skype veya Vonage gibi internet üzerinden telefon konuşması teknolojisinin (VoIP) önde gelen liderleriyle doğrudan rekabete girerken, bunu iş dünyasının karlı pazarından yapmayı hedefliyor.

Office yazılımının en önemli yeniliği, normal bir büro telefonu aracılığıyla VoIP teknolojisinden yararlanılması ve sesli ya da görüntülü konferans yapılması olarak görülüyor.

Uzmanlar, dünya yazılım devinin ayrıca, şirketleri, hatlarda sorun olması durumunda dahi internet üzerinden ses kalitesini garanti eden Amerikan Avaya ve Cisco, Kanadalı Nortel ve Amerikan-Fransız Alcatel-Lucent şirketlerinin telekom hizmetlerinin yerine, sadece yazılımlara dayalı sistemini kabule ikna etmekte sıkıntı çekeceğini belirtiyorlar.

http://www.tubiderbd.com/index.php?module=news&news_id=7082&cat_id=1
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.