Özlenen Rehber Dergisi

63.Sayı

Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz - 2

Erol ŞEN (Moderatör) Özlenen Rehber Dergisi 63. Sayı
ANA KART - MOTHERBOARD / MAINBOARD

Sevgili okurlarımız 2 aylık bir aradan sonra tekrar yazımıza döndük elhamdülillah.Geçtiğimiz aylarda güncel konular nedeniyle yazı sıkışıklığı yaşandı ve şu anda kaldığımız yerden devam edeceğiz...

GENEL BİLGİLER : Bilgisayarın tüm parçalarının bağlandığı en büyük elektronik karttır. Kasa içerisindeki en büyük yeri işgal eder ve işlemci, hafıza, tüm kartlar (ses kartı, ekran kartı, modem, televizyon kartı vs.) ile tüm sürücü tipi aygıtlar (disket sürücü, CD-ROM, sabit disk v.s.) bu karta bağlıdırlar. Bu aygıtlardan kart tipinde olanları direkt ana kart üzerindeki özel yuvalara takılır, diğer sürücü tipindeki aygıtlar ise özel kablolar vasıtasıyla ana karta bağlanırlar. Görevi ise tüm bu aygıtlar arasındaki iletişimi sağlamaktır. Vücudumuzla karşılaştırıldığında sinir sistemine karşılık geldiğini bile söyleyebiliriz. Bazı ana kartlar bahsedilen ek kartlardan bir kısmını içerirler. Örneğin ekran kartı, ses kartı gibi bazı kartlar ana kart ile bütünleşik olarak gelir ve kısmen daha ucuza malolur.

KONU İLE İLGİLİ AYRINTILAR : Ana Kart seçimi çok önemli bir konudur çünkü buna takılacak parçalar ile uyumlu olmaları zorunludur. Takılacak işlemcinin tipine ve hızına, takılacak hafızanın tipine, takılacak sürücülerin teknolojilerine uygun ana kart seçilmesi gerekir. Örneğin bir Pentium III takılan ana karta Pentium 4 işlemci takamazsınız. AMD markalı işlemciler için yine farklı bir ana kart almanız gerekir. SDRAM hafızalar RDRAM kullanan ana kartlarla kullanılamaz. Son teknoloji sabit disk sürücülerin ULTRA/ATA tiplerine uygun ana kart seçilmemişse bu performanslarından faydalanılamaz vs. Gerçekten karışık öyle değil mi?

SİZLERE ÖNERİLERİM : Normalde profesyoneller haricinde hiçbir müşteri ana kart seçmek zorunda kalmaz çünkü bilgisayarcıya söylediğiniz sadece bilgisayarınızın ne kadar hızlı ve kapasiteli olmasını istediğinizdir. Gerisini bilgisayarcınız kendisi halleder. Seçtiğiniz işlemci, hafıza, sürücülere göre ana kart seçimini yapar ve size bunu verir. Ama sizin bilmeniz gereken nokta bilgisayarcıların sizin ihtiyaçlarınıza en uygun ana kartı değil ihtiyaçlarınızı minimumda karşılayacak ana kartı vereceğidir. Bu şekilde hem sizi memnun ederler hem de maliyeti minimumda tutabilirler. Peki bu en iyi durum mudur? Maalesef değildir çünkü birkaç ay sonra işlemcinizi değiştirmek ve bilgisayarınızı hızlandırmak istediğinizde ana kartınızın yeni takmak istediğiniz işlemciyi kabul etmediğini öğrenip hüsrana uğrarsınız. Hem işlemciyi hem de ana kartı yenilemek zorunda kalırsınız, kim bilir belki başka parçaları da... Ana kart ile bütünleşik olarak gelen ve maliyeti azaltmayı hedefleyen ekran kartları ve ses kartları gibi ek kartların performansları da sizi memnun etmeyebilir. Hatta bazen köşe başındaki bilgisayarcınız size ihtiyaçlarınızı dahi karşılamayacak bir ana kart verir ve birkaç gün içinde çıkan sorunlarla boğuşup durursunuz. Yapmanız gereken güvenilir firmalarla ve kişilerle bağlantıya geçmek en makul olanıdır...

WiMAX İLE HER YERDE KABLOSUZ İNTERNET

Kablosuz interneti geniş alanlara yaymak üzere geliştirilen WiMax teknolojisi, internet tutkunlarının yeni gözdesi olmaya aday.

WiMax, özellikle kablolu internet erişim imkanı bulunmayan alanlarda baz istasyonları aracılığı ile isteyenleri yüksek hızda internete ulaştıracak. Telekomünikasyon Kurumu, Türkiye’de henüz test aşamasında olan bu teknolojiyle hizmet verecek firmalar için lisanslama çalışmalarını gelecek yılın sonuna yetiştirmeye çalışıyor.

Telekomünikasyon Kurumu Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanı Mümin han Bilgin, WiMax teknolojinin ana fonksiyonunun, geniş bant internet erişimine olanak sağlamak olduğunu belirtti.

Geniş bant erişiminde şu anda Wi-Fi ve WiMax olmak üzere iki teknoloji kullanıldığını anımsatan Bilgin, Wi-Fi daha kısa mesafede kablosuz internet imkanı sağlarken, WiMax teknolojisinin baz istasyonları aracılığı ile geniş kitlelere erişim fırsatı sunduğunu kaydetti.

Geniş bantta en ideal çözümleri sunabilen WiMax teknolojisinin, henüz gelişimini tamamlamadığını vurgulayan Bilgin, bu teknolojide baz istasyonları kurularak 4–5 kilometrelik alanda bilgisayara takılan aparatlarla kablosuz internete erişilebildiğini ifade etti.

Bilgin, bu teknolojiden yararlanabilmek için yeni baz istasyonlarının kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bu iş için bir frekans tahsisi yapılması gerektiğini belirtti.

WiMax teknolojisinin tamamen internete yönelik lokal çözümler sunduğunu, oysa cep telefonları için kurulan baz istasyonlarının daha genel hizmet verdiğini anlatan Bilgin, “Cep telefonunu her yerde kullanabilmek için daha çok baz istasyonu tesis etmek gerekiyor. Ama WiMax teknolojisinde öyle değil. WiMax teknolojisinde, eğer teknoloji bölgesinde bulunuyorsanız, bu bölge için internet çok önemliyse burada baz istasyonu kurulabilir. Bu nedenle WiMax için her yerde baz istasyonu kurmak doğru değil, zaten ideal de değildir. Kesinlikle GSM yoğunluğunda bir baz istasyonu aplikasyonuna ihtiyaç yok” diye konuştu.

Bilgin, arabada, durakta, otobüste internet kullanmak istenilmesi halinde GSM şebekelerindeki kadar, hatta daha fazla baz istasyonu kurulmasının gerekebileceğini ancak bu kadar büyük bir ihtiyacın doğmasını beklemediklerini kaydetti.

WiMax teknolojisinin yüksek hızda ve kablosuz internet imkanına ulaşabilmek için modem ve kablo ihtiyacını ortadan kaldırarak, büyük bir ucuzluk sağladığını vurgulayan Bilgin, WiMax teknolojisinin yaygınlaşmasının ADSL ve kablolu internet erişimini gölgede bırakacağını ifade etti.
Kaynak

http://www.ntvmsnbc.com/news/352447.asp
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.