Özlenen Rehber Dergisi

126.Sayı

Allah'a (c.c) Vasıl Olmayı İsteyen ve Vasıl Olmanın Şekli

Özlenen Rehber Özlenen Rehber Dergisi 126. Sayı
Hz. Pîr Abdulkadir Geylânî (k.s.) Futûhu’l-Ğayb 54. Makale
Ahirete hoş gitmek isteyen zahid olsun; kötü yerlerden kaçınsın. Dünyasını temiz tutsun. Allah’ına (c.c.) ak yüzle varmak istesin. Dünyada O’nun (c.c.) tevhid nuruna ermeyi arzulayan yine zahid olsun. Ahiretin güzelliğini, nimetini, tadını istemesin.
Bir kimsenin kalbinde yalnız maddi taraf varsa o zahid değildir. Ki bu maddi arzuları şöyle sıralamak mümkündür:
Şehevi arzular, dünyanın geçici lezzetleri, dünya rahatı sayılan evlad, aile, yemek, içmek, giymek, binmek, gezmek, hoş olmak, ilim yolu ile kibre, gurura kapılmak, iyi konuşmaya heveslenmek ve daha akla gelen birçok dünyaca şöhret sayılan şeyler… Bunların haricinde beş vakit ibadetler hariç desinler için yapılan şeyler, hiç de zahidlik alameti değildir.
Bilhassa bela geldi mi sızlanmak, az zarar görünce ağlamak, hafif bir menfaatin gidişi karşısında kızmak pek hoş değildir. Kaldı ki zahid olmaya çalışan için hiç yakışık almaz.
Bu sayılan şeylerin hemen hepsinin içinde nefsin isteği vardır. Halbuki zahidlik, evvela zahidlik ne ise ona uymayı sevmektir.
Yukarıda söylenen işler, çoğu insanı dünyaya bağlar. Bunların peşinde koşan kendini dünyanın daimi kalacak bir varlığı sanır. Kendi kendine nasıl olsa ben ölmeyeceğim der gibi hal ve tavır takınır. Halbuki zahid olmak için ilk başta bunları kalpten çıkarmaya çalışmalıdır. Layık olan da bulur. Gerekli olan odur ki her zahid, nefsini kötü şeylere uymaktan tuta. Bütün bu kötülükleri ruhundan kazımaya çalışmayan zahid olamaz. Her zahid, kendini daimi tevazu içinde tutmalı. Oldukça çekimser bir tavır takınmalı. Her yerde ataklık zahide yakışmaz.
Şunu da bilmek gerekir: Değeri bir nohut kadar dahi olsa dünya sevgisi kalpten sökülmelidir. Bu durum geliştikten sonra rahatlık başlar; kalpten sıkıntı kalkar. Zaten bütün dertler, sıkıntılar dünyayı sevmekle başlar. Dünya sevgisi azalınca tabiî olarak üzüntüler de azalır.
İşte dünya sevgisi azalınca Allah (c.c.) sevgisi çoğalır. Buna işaret olarak Hz. Rasul’ün (s.a.v.) şu Hadis-i Şerifini zikredelim:
- ’Zühd yolunu tutmak, gönlü ve vücudu rahata erdirir.’
Dünyanın sıkıntısı, derdi çoğaldıkça Allah’a (c.c.) karşı bir perde çıkar. O’na (c.c.) yaklaşmak kolay olmaz. Bunların inkişafı, yani Allah’a (c.c.) yaklaşma yolu dertlerin azalmasıyla başlar.
İşte ahireti kazanmak için bir baştan öbür başa tüm olarak dünya sevgisinden kurtulmak gerek.
Bundan sonra eğer Allah’ı (c.c.) bulmak bir gaye ise ahiretin de bütün derecelerini bırakmak lazımdır. Oranın yemesini, içmesini ve daha başka ehl-i imana vaad olunan şeylerden kalbi temizlemek icab eder.
Madem Allah’ın (c.c.) rızası isteniyor, yapılan amelin öbür alemde mükafat getirmesi istenmeyecek.
Yapılan işlerin neticesi elbette mükafatsız veya cezasız kalmaz. Allah (c.c.) kimsenin istemesine bakmadan fazlasını verir veya ceza lazımsa keser… İstemeye lüzum olmadan yakınlık veya uzaklık verir. Allah’ın (c.c.) adeti budur. Bütün Peygamberlerine (a.s.) ve sevgili kullarına büyük ihsanlar etmiştir.
İnsana lazım olan, bütün hayatı boyunca dünyasını temiz geçirmektir. Ahirete göçtüğü zaman orada gözlerin görmediği, kulakların işitmediği, kalplere dahi gelmeyen iyi nimetlere erer. Bu nimetlerin tarifini zihin kavrayamaz. Tabirler bunu vasıflandırmaktan acizdir.
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.