Özlenen Rehber Dergisi

112.Sayı

Sizin İçin Seçtiklerimiz; Editörden...

Dr. Celal Emanet Özlenen Rehber Dergisi 112. Sayı
TEMMUZ 2012 EDİTÖR

On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerifin yaklaşmasıyla birlikte müminlerin gönüllerindeki sevinç ve manevi hazlar ziyadeleşmektedir. Rabbimizin rahmeti, mağfireti ve bereketi tabi ki zaman ve mekanla sınırlı değildir. Ramazan ayı girdiğinde ise o rahmet mü’minler üzerine sağnak yağmurlar gibi yağmaktadır. Fakat yağmur ne kadar sağnak yağarsa yağsın toprak ne kadar bereketli olursa olsun bol ürün almak isteyen çiftçi yağmur mevsimi gelmeden hazırlık yapmak zorundadır. Adeta bunun gibi Ramazan ayının feyiz ve bereketinden faydalanmak isteyen müslüman da bu aya manevi olarak hazırlıklı girmelidir.
Ramazan ayının manevî nimetlerinden nasıl istifade edileceğine dair Rasûlullah (s.a.v.)’in hutbesine kulak vermemiz hem dünya hem ahiret saadetimiz için elzemdir. Efendimiz (s.a.v.), bu hutbesini Şaban ayının son gününde irad buyurarak insanları teyakkuzda olmaya davet etmektedir.
’Ey insanlar!
İşte Allah’ın ayı, bereket, rahmet ve mağfiretle gelip size çattı. O öyle bir ay ki Allah katında ayların en faziletlisi, günleri günlerin en üstünü, geceleri gecelerin ve saatleri de saatlerin en faziletlisidir. O öyle bir ay ki, siz o ayda Allah’ın ziyafetine davet edildiniz ve Allah’ın keramet ehlinden kılındınız. Bu ayda nefesleriniz tesbih, uyumanız ibadet, ibadetiniz makbul ve dualarınız icabete erişir.
Öyleyse dürüst niyetlerle ve temiz kalplerle Rabbinizden isteyin ki sizi, bu ayın orucunu tutmaya ve O’nun kitabını okumaya muvaffak etsin. Gerçek bedbaht, bu büyük ayda Allah’ın bağışlamasından mahrum olandır. Bu ayda açlığınızla ve susuzluğunuzla kıyamet gününün açlık ve susuzluğunu hatırlayın. Fakirler ve düşkünlerinize sadaka verin. Büyüklerinize saygılı olun, küçüklerinize şefkat gösterin.
Yakınlarınızla bağınızı koruyun, dilinizi koruyun, bakılması haram olan şeylerden gözlerinizi ve kulak asılması haram olan şeylerden kulaklarınızı koruyun. İnsanların yetimlerine merhamet gösterin ki sizin yetimlerinize merhamet edilsin. Günahlarınızdan Allah’a dönün ve namaz vakitlerinizde ellerinizi dua için O’na açın. Çünkü namaz vakitleri en faziletli vakitlerdir; Allah azze ve celle o vakitlerde kullarına rahmet nazariyle bakar, O’na yakarışta bulunanlara cevap verir, O’nu çağıranlara ’lebbeyk’ der ve O’ndan dileyenlere isteklerini verir.
Ey insanlar!
Canlarınız, amellerinize karşılık rehindedir; onları istiğfarlarınızla kurtarın ve sırtlarınız suçlarınızın ağır yükü altındadır, uzun secdelerinizle onların yükünü hafifletin; Bilin ki Allah namaz kılanları ve secde edenleri azaplandırmayacağına ve insanların, âlemlerin Rabbinin huzuruna çıkacağı gün ateşten korkutmayacağına dair izzetine yemin etmiştir.
Ey insanlar!
Kim bu ayda bir oruçluya iftar verirse, bu onun için Allah katında bir grup köle azad etmek kadar sevap ve geçmiş günahlarının bağışlanmasına sebep olur’ Dendi ki: ’Ya Rasûlullah! Buna hepimizin gücü yetmiyor. Bunun üzerine Efendimiz (s.a.v.): ’Allah, bu sevabı bir tek hurma veya bir bardak su veya bir içimlik süt ikramı ile de verir’ buyurdu.
Ey insanlar!
Kim bu ayda ahlakını güzelleştirirse, ayakların kayacağı günde sırattan kolay geçecektir. Kim bu ayda, elinin altında olanların yükünü hafifletirse Allah onun hesabını hafifletir. Kim bu ayda şerrine engel olursa Allah kendisine kavuştuğu gün gazabını ondan engeller; Kim bu ayda bir yetime ikramda bulunursa Allah kendisine kavuştuğunda ona ikramda bulunur; Kim bu ayda yakınıyla kopan bağını bitiştirirse Allah kendisine kavuştuğu gün onu kendi rahmetine bitiştirir; Kim bu ayda yakınıyla arasındaki bağı koparırsa, Allah kendisine kavuştuğu gün ona rahmetini keser; Kim bu ayda bir nafile namaz kılarsa Allah ona ateşten berat yazar; kim bu ayda bir farzı yerine getirirse diğer aylarda yetmiş fariza yerine getirenin sevabını verir; Kim bu ayda bana çok salâvat gönderirse, terazilerin hafif geldiği günde Allah onun sevap terazisini ağırlaştırır. Kim bu ayda Kur’an’dan bir ayet okursa, diğer aylarda bir hatim yapanların sevabını alır.
Ey insanlar!
Bu ayda cennet kapıları açıktır, Rabbinizden dileyin ki sizin yüzünüze kapatmasın; cehennem kapıları kapalıdır, Rabbinizden dileyin ki sizin yüzünüze açmasın. Ve şeytanlar bu ayda bağlıdır, Rabbinizden isteyin ki onları, size musallat etmesin’ Hz. Ali (r.a.) diyor ki bu sırada ben kalkıp dedim ki: ’Ya Rasûlullah! Bu ayda en üstün amel nedir?’ Efendimiz (s.a.v.): ’Ey Ebe’l-Hasan! Bu ayda en üstün amel, Allah’ın haram kıldığı şeylerden sakınmaktır.’
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.