Özlenen Rehber Dergisi

70.Sayı

Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz - 7

Erol ŞEN (Moderatör) Özlenen Rehber Dergisi 70. Sayı
ÖN BİLGİLER: Normal şartlar altında bir bilgisayar sadece bip sesleri çıkartabilecek kapasiteye sahiptir. Kasanın içinde basit bir hoparlör vardır ve önemli uyarılarda bip sesiyle sizi uyarır. Bilgisayarın çıkarttığı diğer tüm sesler, ses kartı sayesinde sağlanmaktadır. Kısacası ses kartları, bilgisayarımızdan ses almamıza yarayan aygıtlardır.

AYRINTI BİLGİLER: Ses kartlarının temel görevlerini; müzik sesini hoparlöre iletmek, bilgisayar yardımıyla ses kaydetmek ve midi adı verilen yöntemle bilgisayarda müzik üretmek olarak sayabiliriz. Kısacası sesle ilgili tüm olaylarla direkt bağlantılıdır.

Şu anda piyasada satılan tüm ses kartları CD kalitesinde ses çalabilirler ve neredeyse hepsinde 3D ses özellikleri vardır. Aralarındaki farklar ise arkasındaki çıkış sayıları, yanlarında gelen yazılımlar, hafıza miktarları, kendi üzerinde sahip olduğu ses efekti çeşitliliklerinden kaynaklanır. Piyasadaki en yeni teknolojili ses kartları 5 hoparlör + 1 subwoofer destekliyorlar. Marka-model isimlerinden sonra yazan ’5.1’ yazısı bunu ifade eder. Dört hoparlör destekleyenler ise ’4x’ ya da ’4 Kanal’ olarak ifade ediliyorlar.

ÖNERİLERİMİZ: Sadece iki hoparlöre ve şu an yüzüne bile bakmayacağımız ses kartlarına sahip olduğumuz günleri hatırlayınca “Ne alırsanız alın memnun kalırsınız.” diyoruz. Sadece müzik dinleyeceğim ya da basit oyunlar oynayacağım diyorsanız en ucuz kartlardan birini alabilirsiniz, hatta hiç almayabilirsiniz. Çünkü artık tüm ana kartlar, üzerinde basit bir ses kartı gömülü olarak geliyor.

Ev sineması oluşturmak istiyorsanız 5.1 ses kartlarından ortalama bir tanesini almanızı tavsiye ederiz. Müzik üzerine çalışan bir profesyonelseniz fiyat listelerindeki en pahalı ürünler arasında tercih yapmanızı öneririz. Bu genel tavsiyelerin ışığında biraz araştırma yapmakta fayda var! Ama şunu aklınızdan çıkarmayın ki, en mükemmel ses kartı bile iyi bir hoparlör olmadan kendini gösteremez. Hoparlör fiyatları da ucuz gibi görünür, fakat kaliteli hoparlörler pahalıdır. Hoparlör üzerinde yazan 200W, 400W gibi sayılar sizi yanıltmasın, bu sayılar sadece ani ses çıkışlarında hoparlörün kaldırabileceği gücü gösterir. Normalde gerçek hoparlör güçleri 4W - 25W civarında gezinir. Hoparlöre alternatif olarak ses kartınızı müzik setinize bağlamayı deneyebilirsiniz. İki hoparlör yeterli diyorsanız müzik setlerinin ses kalitesi sizi fazlasıyla memnun edecektir...

www.forumnettr.com
Bu içeriğe yorum yazabilirsiniz

Henüz hiç kimse yorum yazmadı.